Tiedon- ja tietämyksenhallinta

Organisaation sujuvan toiminnan muodostaa kyky vastata hallinnoimillaan tiedoilla kuuteen kysymykseen: kuka, mitä, missä, milloin, miten ja miksi.

Ilman toimivaa tiedonhallintaa ja laajemmin ajateltuna tietämyksenhallintaa organisaation kyky vastata näihin kysymyksiin vaikeutuu merkittävästi, mikä alkaa syödä resursseja varsinaiseen liiketoimintaan keskittymiseltä.

Tiedonhallinnassa tietoprosessit järjestetään siten, että tietojen saatavuus, löydettävyys ja hyödynnettävyys voidaan varmistaa tiedon koko elinkaaren läpi. Osaksi tiedonhallintaa luetaan yleensä myös tietoturvan, tietosuojan sekä tietojen laadun näkökulmat. Parhaiden käytänteiden lisäksi tiedonhallintaa koskevat lukuisat niin kotimaiset kuin EU-tason säädökset (kuten tiedonhallintalaki ja datasäädös).

Usein tiedon määrittely, löytäminen ja tehokas hyödyntäminen koetaan haasteellisiksi. Jotta tiedosta saisi maksimaalisen hyödyn, tulisi sitä hankkia, kasvattaa, kehittää, suunnitella ja hyödyntää tehokkaasti. Tämä puolestaan ei ole mahdollista, ellei organisaatioon rakenneta sellaisia fyysisiä ja sosiaalisia rakenteita, jotka takaavat tiedon kattavan hyödyntämisen.

Organisaatiolla pitäisikin olla kyky ylläpitää, kehittää, koordinoida, hyödyntää ja jatkojalostaa tietoaan. Tietämyksenhallinnalla tarkoitetaan laajemmin tätä organisaation systemaattista tiedon ja osaamisen hallintaa. Sen avulla organisaatio ennakoi, toteuttaa, sopeuttaa sekä arvioi ja kehittää toimintaansa – usein myös sitä tehostaen.

Tietämyksenhallinnan kyvykkyydet rakentuvat niin tietoinfrastruktuurista ja muusta teknologiasta kuin organisaation rakenteista ja toimintakulttuurista.

Autamme asiakkaitamme vastaamaan näihin tiedonhallinnan ja tietämyksenhallinnan kysymyksiin tuottamalla laadukkaita loogisia-, käsite-, prosessi- ja tietomalleja, sekä harmonisoimalla asiakkaan tietoja mallien mukaisiksi. Tunnistamme ja ratkaisemme tiedoissa ilmenevät mahdolliset päällekkäisyydet, ristiriidat ja puutteet.

Lisäksi autamme asiakasta ottamaan käyttöön alan parhaita käytänteitä, joilla organisaation toimintaa, rooleja ja tietosisältöjä hallinnoidaan sekä kehitetään. Tuotamme määrittelyt aina tarvittaessa semanttisesti yhteentoimivina. Menetelminä käytämme mm. MDM (master data management, Data Vault 2.0, ydintietojen hallinta), ja graafitietokannat.